10 titok egy álomszerű alváshoz

10 titok egy álomszerű alváshoz

1. Munka
Kerülje az agyat stimuláló tevékenységeket lefekvés előtt. Nem jó ötlet lefekvés előtt dolgozni, mert az értelmi erőfeszítések hatására a szervezet kortizont, stresszhormont választ ki, ami növeli a szervezet éberségét.
Tanácsunk: Ha válaszolnia kell egy e-mailre vagy sürgős visszajelzést kell adnia, ébredjen fel tíz perccel korábban és oldja meg a problémát anélkül, hogy veszélyeztetné a pihentető alvását.

2. Technológia
Kapcsolja le a lámpát, és hagyja abba a TV, laptop vagy telefon nézését körülbelül egy órával lefekvés előtt. Az elektronikus eszközök fénye erőteljes stimuláns az agy számára, ébren és éberen tartja, ami megnehezíti az elalvást.
Ha nagyon nagy a kísértés, hogy lefekvés előtt a számítógéphez üljön, telepítse az F. lux alkalmazást, amely a képernyő fényerejét a napszaknak megfelelően csökkenti. Így az alacsony intenzitású fény továbbítja a testnek, hogy a lefekvés közeledik.
Tanácsunk: Tartsa meg magának ezeket a perceket, hogy szervezete lenyugodhasson a rohanó munkanap után. Gondolja át, mi történt a nap folyamán, tervezze meg a következő napot, élvezze a sikereket és a jó dolgokat, amelyekben része volt. Szokja meg, hogy lekapcsolja a számítógépet egy órával lefekvés előtt, így időt ad az agyának, hogy alvási állapotba kerüljön.

3. Matrac
Ahhoz, hogy csúcsformában ébredjen, olyan matracra van szüksége, amely jól megtámasztja a gerincét. Ha a matrac túl kemény, a gerincoszlopot további nyomás éri és nem fog pihenni. A túl puha matrac miatt a gerincoszlop természetellenes helyzetben meghajlik. Honnan tudja, hogy melyik matrac tökéletes az Ön számára? Ha jól érzi magát, amikor ráfekszik, ha pihenni tud, amikor vízszintes helyzetben van, ha kipihenten és energiadúsan ébred, megtalálta az Önnek megfelelő matracot.
Tanácsunk: Ha allergiás vagy fokozott bőrérzékenysége van, válasszon antiallergén matracokat, amelyeket mikroorganizmusok ellen kezeltek.

4. Óra
Vásároljon ébresztőórát és vigye ki mobiltelefonját a szobából. Az okostelefonok stresszt okozhatnak a nap folyamán, szorongást okozhatnak, még akkor is, ha nincs hangos vagy rezgés üzemmódban a készülék.
Tanácsunk: Ha hajlamos arra ébredni, hogy megnézze, hány óra van, ne tartsa az óráját az éjjeliszekrényen, hanem keressen egy helyet a látóterén kívül. Például a padlón vagy az ágy alatt.

5. A szoba színe
A falak árnyalatai segíthetnek ellazulni és pihenni vagy elérhetik épp az ellenkező hatást és felrázhatnak elalvás előtt, megakadályozva az elcsendesedést, megnyugvást egy hosszú, nehéz munkanap után. A nagyon intenzív színötletek nem ideálisak hálószobába, csak iroda esetében ajánljuk ezen színek használatát. A hálószobára vonatkozó tanulmányok szerint a legalkalmasabb színek a sárga vagy a kék.
Tanácsunk: Mindig válasszon matt, mérsékelt árnyalatokat, amelyek segítenek ellazulni és könnyebben elaludni.

6. Paplan
A paplan a pihentető éjszakai alvásunk egyik legfontosabb tényezője. Ha melegünk van éjjel, rosszul alszunk, kimerülten, izzadtan ébredünk. Ha fázunk, akkor fáradtan és náthásan ébredünk. Ha pedig a csomóba gyűrődött takaróval küzdünk fél éjszaka, nyűgösen és frusztráltan, bal lábbal kelünk reggel.
Tanács: Nagyon fontos tudnod, hogy a paplan kiválasztásának három kulcsfontosságú paramétere van. Ha ezeket jól választod ki, remekül fogsz aludni. Paplan kiválasztás paraméterei: méret, paplan töltete, belső anyaga és paplan huzata, külső része.

7. Párna
A tökéletes párna úgy támasztja alá a nyakunkat hogy a nyakcsigolyák a gerinc természetes vonalát követve tökéletesen meg tudjanak pihenni. Egyáltalán nem biztos, hogy a jelenlegi párnája ezt biztosítani tudja önnek, bármennyire is szereti. A megszokás hatalma nagy, könnyen előfordulhat, hogy már hozzászokott, hogy egy vastag tollpárnán alszik, annak ellenére, hogy az nem biztosítja önnek a megfelelő alátámasztást. Nehéz lehet átszokni egy bizonyos párnatípusról valami újra, de nagyon fontos az egészsége érdekében, hogy a megfelekő párnán pihenje ki a nehéz hétköznapokat.

8. Érzelmek
Típusuktól függetlenül az erős érzelmek akadályozzák a test elalvási és pihenési képességét. Kerülje az esti heves vitákat, a negatív gondolatokat és a mentális és érzelmi stressz egyéb forrásait, mert ez az agy ébren maradását eredményezi.
Tanácsunk: Vacsora után próbáljon csak pihentető tevékenységeket találni: olvasni, komédiát nézni, jógázni vagy nyugtató zenét hallgatni. Néhány lelkéhez közel álló darab vagy néhány pihentető dal, a természet hangjaival felkészíti szervezetünket az alvásra és segít könnyebben elaludni.

9. Étel
Vannak élelmiszerek, amelyek segítenek a jó, pihentető éjszakai alvásban, mert olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek optimalizálják a melatonin termelést. A langyos tej triptofánt tartalmaz, amely a melatonin előfutára, a méz orexint tartalmaz (ami csökkenti az éberséget). Jó választás a mandula, a kamilla és a zabpehely, de a banán is, mert triptofánt és magnéziumot tartalmaz. Tanácsunk: Ne üres hassal feküdjön le, de túl tele hassal se. Ideális esetben vacsoránál könnyű ételeket kell felszolgálni, a fent megadott kategóriákból.

10. Esti fürdő
A forró vízzel teli kád enyhén megemeli a testhőmérsékletet. A testhőmérséklet csökkenése, amikor kilép a fürdőkádból, utánozza azt a természetes folyamatot, amelyen a test keresztülmegy, amikor elalvásra készül. Ezenkívül a lefekvés előtti meleg fürdő jobb alvásminőséget biztosít.
Tanácsunk: Néhány csepp fürdővízbe tett levendula illóolaj serkenti a test pihenését.

+1 Snooze
Ne szundizzon. “Egyáltalán ne szundizzon!” Még ha jó módja is, hogy lopjon még néhány perc alvást reggel, tudnia kell, hogy ez nem hoz semmilyen hasznot – éppen ellenkezőleg, rossz hangulatot, de egyéb alvászavarokat is okozhat.
Tanácsunk: Álljon ellen a kísértésnek, hogy megnyomja a szundi gombot. Inkább állítsa be az órát, hogy kicsivel később csengessen és amikor meghallja az ébresztőt, keljen fel az ágyból, amilyen gyorsan csak tud.