Hogyan válaszd ki a számodra ideális matracot?

Hogyan válaszd ki a számodra ideális matracot?

A kiváló pihenés, pihentető éjszakai alvás fontos a napi teljesítményhez, a mindennapi jóléthez. Az alábbiakban részletesen olvashatsz az ideális alvásról, beleértve azt is, hogy milyen matracot kell választanod a legjobb éjszakai pihenéshez, hiszen az alvás minősége és a matrac közötti kapcsolat nem kétséges.

Az ideális matrac kiválasztása nem csak a kényelemről szól. Az alvás létfontosságú a testünk és az agyunk számára. Egy jó alvás javítja a koncentrációt, a produktivitást és az általános egészséget. Alvás közben a szervezetünk regenerálódik, az agy pedig feldolgozza a nap eseményeit, és felkészül a következő napra. Ha nem alszunk megfelelően, ennek negatív következményei lehetnek a testünk egészségére, a hangulatunkra és az általános teljesítményünkre.

A weboldalunkon gyors matrac konfigurátorral kiválaszthatod a számodra ideális matracot, de az alábbiakban néhány tanácsot szeretnék adni arra vonatkozóan, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a tökéletes matrac kiválasztásánál, ha ennél több időt szánsz a témára.

Garancia

A legtöbb nagyobb értékű vásárlásunknál megszokhattuk, hogy a garanciáért, vagy plusz garanciáért többet fizetünk. A matracok vásárlásánál reálisan kell tekintenünk arra, hogy hány év garanciát kapunk: sok gyártó/forgalmazó akár  15-20 év garanciát is igér, de a következő pontokban látni fogjuk, miért hatalmas probléma ez.

A mi kínálatunkban szereplő matracokhoz általánosan 3-5 év garanciát adunk, mert ez a matracok reális élettartama. Nem szeretnénk senkit félrevezetni: az ennél tovább használt matracoknál nem lehet garantálni az egészséges alvást, a megfelelő higiéniát. Nem ajánlott 3-5 évnél tovább használni a matracot, így 15 év garanciát vállalni rá teljesen értelmetlen és teljesíthetetlen igéret.

Testméret és súly

A testméret és a súly is befolyásolja, hogy milyen matracot érdemes választani. Nagyobb súlyú személyeknek általában keményebb matracot ajánlanak, míg a könnyebb személyek számára a puha matracok lehetnek kényelmesebbek.

Az alvó pozíció és a matrac keménysége

A matrac keménységét a leginkább preferált alvó pozíciónk alapján érdemes kiválasztani.

Hasonalvók: A keményebb matracok általában ideálisak a hason alvók számára, mivel ezek megakadályozzák a gerinc túlzott görbülését és alátámasztják a gerinc természetes alakját.

Háton alvók: A közepesen kemény matracok ideálisak a háton alvók számára, mivel ezek megfelelő alátámasztást nyújtanak a gerincnek és a nyaknak.

Oldalt alvók: Az oldalt alvóknak a puha, de alátámasztást nyújtó matracok a legmegfelelőbbek, mivel ezek csökkentik a nyomást a vállakon és a csípőn, ugyanakkor megfelelő alátámasztást nyújtanak a gerincnek.

Az anyag típusa

Memóriahab:

A memóriahab a test hőjére és súlyára reagál, így a test alakjához formálódik, ami csökkenti a nyomást a test különböző részein.Ez különösen előnyös lehet azok számára, akiknek krónikus fájdalmaik vannak, vagy olyan pozícióban alszanak, ami nyomást gyakorolhat a csípőre vagy a vállakra. Alátámasztást nyújt a gerinc számára azáltal, hogy alkalmazkodik a test körvonalaihoz és alátámasztást a gerinc természetes ívét. Minimalizálják a mozgásátvitelt, ami azt jelenti, hogy ha a partner mozog vagy felkel az ágyból, az alig érzékelhető a matrac másik oldalán.

A memória hab másik fontos tulajdonsága, hogy hipoallergén, ami azt jelenti, hogy nem kedvez a poratka és egyéb allergének szaporodásának. Ez előnyös lehet azok számára, akik allergiával küzdenek. Ezek a matracok általában hosszabb élettartamúak, mint a hagyományos rugós matracok. Ezáltal hosszú távon költséghatékonyabbá válhatnak.

Poliuretán hab:

A poliuretán hab rugalmas, így képes alkalmazkodni a test körvonalaihoz és alátámasztani  a gerincet. Ezzel szemben azonban nem “követi” olyan szorosan a test kontúrjait, mint a memória hab, ami néhány ember számára kényelmesebb lehet.

Ez a fajta matrac gyakran “nyitott cellás” kialakítású, ami azt jelenti, hogy jobban szellőzik, mint a memória hab. Ez segíthet abban, hogy a matrac hűvösebb maradjon alvás közben. Általában olcsóbb, mint a memória hab vagy a latex. Könnyen tisztítható és karbantartható. Sok poliuretán hab matrac huzata levehető és mosható, ami hozzájárul az ágy higiénikus állapotának megőrzéséhez. Általában tartósak, de gyakori, hogy nem tartanak olyan hosszú ideig, mint a memória hab vagy a latex matracok.

Latex:

A latex kiváló komfortot és alátámasztást nyújt azáltal, hogy alkalmazkodik a test körvonalaihoz és csökkenti a nyomáspontokat. Ugyanakkor, ellentétben a memória habbal, a latex gyorsan visszanyeri eredeti formáját, így az ágyban való mozgás könnyebb.

Ezek a matracok általában hosszabb élettartamúak, mint a habos vagy rugós matracok. Bár drágábbak lehetnek, a hosszú élettartamuk miatt gyakran költséghatékonyabbak hosszú távon.

A latex természetes módon hipoallergén, ami azt jelenti, hogy ellenáll a poratkák és egyéb allergének felhalmozódásának. Ezenkívül antibakteriális tulajdonságai vannak, ami segít megőrizni az ágy higiénikus állapotát. Gyakran “nyitott cellás” kialakításúak, ami növeli a légáramlást és segít megőrizni a hűvös hőmérsékletet alvás közben.

Sok latex matrac készül természetes latexből, amelyet a gumi fa nedvéből nyernek. A természetes latex fenntartható, és kevésbé káros a környezetre, mint a szintetikus anyagok.

A rugós matracok

A rugós matracok számos típusát gyártják, beleértve a Bonell-rugós és a tasakrugós (pocket spring) matracokat is. Ezek között lényeges különbségek vannak, mind a szerkezetben, mind a kényelemben.

A Bonell-rugós matracokat gyakran tekintik az “hagyományos” rugós matracoknak. Ezekben a matracokban a rugók hálózatba vannak kötve, tehát minden rugó kapcsolódik a többihez. A Bonell-rugós matracok nagy alátámasztást nyújtanak és általában olcsóbbak, mint más típusú rugós matracok. Ugyanakkor, mivel a rugók összekapcsoltak, a mozgásátvitel gyakran nagyobb, ami problémát jelenthet, ha valaki nyugtalanul alszik vagy ha párban alszunk az ágyban.

A tasakrugós (pocket spring) matracokban minden rugó egyedi “tasakban” vagy “zsebben” van, ami azt jelenti, hogy a rugók képesek függetlenül mozogni egymástól. Ez nagyobb komfortot és alátámasztást nyújt, mivel a rugók alkalmazkodnak a test formájához és súlyához.

Ezenkívül, mivel a rugók függetlenül működnek, a mozgásátvitel minimális, ami előnyös lehet, ha valaki nyugtalanul alszik vagy ha párban alszunk az ágyban. A tasakrugós matracok általában drágábbak, mint a Bonell-rugós matracok, de sokan úgy gondolják, hogy a kényelem és az alátámasztás javulása megéri a magasabb költséget.

A rugós matracok belsejében található rugók lehetővé teszik a levegő szabad áramlását a matracban, ami segít hűvösen tartani az alvási felületet. Ez előnyös lehet azok számára, akik hajlamosak melegedni alvás közben.

Általában a rugós matracok olcsóbbak, mint a memória hab, latex vagy hibrid matracok, így jó választás lehetnek azok számára, akik költségvetési korlátokkal rendelkeznek. Kiváló alátámasztást nyújtanak, különösen a közepes és nagyobb testű emberek számára. A rugók száma és elrendezése határozza meg az alátámasztás és a komfort szintjét.

A minőségi rugós matracok rendkívül tartósak és képesek ellenállni a hosszú távú használatnak. A jó rugós matrac akár 10 évig vagy annál tovább is szolgálhat. Mivel a rugós matracok már hosszú ideje a piacon vannak, sokféle típus, méret és komfortszint közül választhatunk. Hátránya, hogy nem nyújtanak olyan nyomáspont-csökkentő komfortot, mint a memória hab vagy a latex, és nem szabályozzák jól a mozgásátvitelt, ami problémát jelenthet, ha párban alszunk.

Hőszabályozás

Egyes matracok jobban szabályozzák a hőt, mint mások. A memória hab matracok híresek arról, hogy melegíthetik az alvót, mivel a hab hőt tart vissza. Ezzel szemben a rugós matracok jobban szellőznek, így hűvösebbek maradhatnak. Kínálatunkban szerepelnek olyan matracok is, melyek egyik oldala a nyári hőségben, másik oldala pedig a téli időszakban használható, itt találod őket.

Mozgásátvitel

Ha párban alszunk, akkor figyelembe kell vennünk a mozgásátvitelt. Egy matrac, amely jól kezeli a mozgásátvitelt, minimalizálja azokat a rezgéseket, amelyeket a partner érez, amikor a másik személy mozog vagy felkel az ágyból. A memória hab matracok általában jól teljesítenek ezen a téren, míg a rugós matracoknál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a másik személy mozgása érezhetőbb lesz.

Élettartam

A matrac várható élettartama szintén fontos szempont. Az általános irányelv szerint egy matracot 4-5 évente cserélni kell, de ez függ a matrac anyagától és minőségétől. Például a memória hab és a latex matracok általában tovább tartanak, mint a rugós matracok. A rugós matracok, kiváltképp a tasakrugós változat tovább tart, mint a habmatracok.

Higiéniai szempontból is fontos ezt a kérdést megvizsgálni: az emberi szervezet az izzadás által méreganyagokat bocsájt ki magából, ezek közvetett módon ugyan, de a matracra kerülnek. Ezért az általános szakmai vélemény az, hogy 3-4 évente érdemes cserélni a matracot. Gondoljunk bele: a napunk egyharmadában érintkezünk ezzel a felülettel. Egy régi, nem megfelelően karbantartott, szennyezett matrac számtalan egészségügyi probléma forrása lehet. A higiénikus alvási környezet legalább annyira fontos a szervezetünknek, mint a nappali környezetünk higiéniája.

Ár

Végül, de nem utolsósorban, az ár is nagy szerepet játszik a matrac kiválasztásában. Fontos megtalálni a költségvetésünknek megfelelő matracot, ugyanakkor tisztában kell lennünk azzal, hogy a minőségi matrac megvásárlása igazából befektetés az egészségünkbe.

Érdemes a matrac teljes élettartamára leosztani a költséget: mennyit költenél havonta azért, hogy pihentető és jó alvásban legyen részed? Például, ha egy 1500 lej értékű matracot négy évig használsz (48 hónap), akkor 1500/48= 31,25 lej. Bárhogy is számoljuk, 31 lej havonta nem sok a kipihent mindennapokért. Kicsivel több, mint egy csomag cigi, pár sör ára, pár csipsz ára. Megér ennyit a jó alvásod?

A fent említett szempontok mind fontosak, ezért érdemes informálódni a végleges döntés meghozatala előtt és időt, energiát befektetni abba, hogy megtaláljuk a tökéletes matracot. Ha gyorsan szeretnéd ezt megoldani, próbáld ki a konfigurátorunk!  Reméljük segítettünk!